Η καθημερινη εφημεριδα της Τεχνολογιας

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή

Η εξάπλωση των επεμβάσεων για διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών ξεκίνησε με την ανάπτυξη των Laser την δεκαετία του 1980 –90. Ειδικότερα μετά το 1987 εμφανίστηκαν οι πρώτες δημοσιεύσεις από κλινικές μελέτες με αποτελέσματα, που αφορούσαν τις εφαρμογές των Laser στη μυωπία και τις επιπλοκές τους. Οι επεμβάσεις που έχουν επικρατήσει είναι φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK) και η ενδοκερατοειδική σμίλευση με Laser (LASIK).

Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή PRK
Στη PRK χρησιμοποιούμε Laser για να διαμορφώσουμε την επιφάνεια του κερατοειδούς. Στις Η.Π.Α. επιτράπηκε η χρήση του από την αρμόδια επιτροπή FDA το 1995. Σε αυτή την μέθοδο απομακρύνεται το επιθήλιο του κερατοειδούς και μετά εφαρμόζεται το Laser. Συνήθως ο ιστός που αφαιρείται είναι λιγότερος από το 15% του πάχους του κερατοειδούς.

Έχει εφαρμογή σε μυωπίες από –1,00 έως –6,00 βαθμούς και σε αστιγματισμό μέχρι 3 βαθμούς. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και η αναισθησία γίνεται με ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων. Η όραση σταθεροποιείται τις επόμενες εβδομάδες. Τα συνήθη προβλήματα που μπορεί να εμφανισθούν είναι η ευαισθησία στο φως, η ασάφεια του περιγράμματος των αντικειμένων, η ασαφής κεντρική όραση και η μείωση της νυκτερινής όρασης.

Εφαρμογή Laser

Με την χρήση των νεότερων μηχανημάτων που διαθέτουν συστήματα διεγχειρητικής παρακολούθησης του οφθαλμού, εφαρμόζουμε το Laser σε μεγαλύτερες περιοχές του κερατοειδή, αφαιρώντας λιγότερο ιστό (με τη χρήση ή όχι κυματογραφικής ανάλυσης wave-front) και έχουν περιορισθεί τα μετεγχειρητικά προβλήματα.


Ενδοκερατοειδική Σμίλευση με Laser (Lasik)
Στη μέθοδο αυτή δημιουργούμε ένα κυκλικό κερατοειδικό κρημνό, μετά εφαρμόζουμε το Laser στο στρώμα του κερατοειδή, και επανατοποθετούμε τον κρημνό στη αρχική του θέση. Εφαρμόζεται σε μυωπίες από –4,00 έως –10,00 βαθμούς, υπερμετρωπίες μέχρι 5,00 βαθμούς, και αστιγματισμό μέχρι 5,00 βαθμούς.

Η αναισθησία γίνεται με ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων. Τα προβλήματα είναι τα ίδια με αυτά της PRK συν των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει ο κερατοειδοτόμος κατά την δημιουργία του κρημνού. Γενικά η μέθοδος είναι ασφαλής και σπάνια υπάρχουν επιπλοκές που μπορεί να ελαττώσουν την μετεγχειρητική όραση. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης , χωρίς μετεγχειρητικό πόνο σε σχέση με την PRK.


Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιθυμεί την διόρθωση της μυωπίας με Laser

1. Η απλοποίηση της καθημερινότητας από την κατάργηση ή τον περιορισμό της εξάρτησης από γυαλιά και φακούς επαφής.
2. Η δυσανεξία και ο αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων από την χρήση φακών επαφής (Φ.Ε.) Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα ερεθισμού από το υλικό των φακών επαφής, από τα υγρά καθαρισμού και από την εναπόθεση πρωτεινών στους Φ.Ε.. Επίσης ο κίνδυνος να αναπτυχθεί μόλυνση που θα μειώσει την όραση στους χρήστες Φ.Ε., είναι μεγαλύτερος από τα Laser.
3. Επαγγελματικοί λόγοι. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα στα οποία η εμφάνιση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην σταδιοδρομία καθώς επίσης και επαγγέλματα που χρησιμοποιούνται ειδικές μάσκες προφύλαξης.
4. Λόγοι που συνδυάζονται με την ψυχαγωγία και την διασκέδαση. Σε πολλά αθλήματα και ιδιαίτερα στα θαλάσσια υπάρχουν δυσκολίες από την χρήση γυαλιών ή φακών επαφής



Συχνότερες ερωτήσεις και απαντήσεις για P.R.K. και Lasik

1. Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κάποιος γυαλιά ;
Ο στόχος από τις επεμβάσεις αυτές είναι να ελαττώσουμε την ανάγκη χρήσης γυαλιών. Υπάρχει όμως πιθανότητα να χρειασθούν γυαλιά για συγκεκριμένους λόγους όπως στην οδήγηση τη νύχτα. Ακόμη μετά την ηλικία των 40 ετών εμφανίζεται η πρεσβυωπία η οποία διορθώνεται με γυαλιά για κοντινή όραση.

2. Αμέσως μετά την επέμβαση η οπτική οξύτητα είναι 10/10 ;
Αυτό είναι αναληθές για την P.R.K. όπου η όραση, μπορεί να είναι θολή την πρώτη εβδομάδα και έχουμε βελτίωση τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και τους πρώτους 6 μήνες. Μετά την Lasik η όραση είναι πολύ καλή και έχει σχέση με τους επουλωτικούς μηχανισμούς του κάθε ατόμου. Ωστόσο είναι υπερβολή να περιμένουμε οπτική οξύτητα 10/10 την πρώτη ημέρα.

3. Είναι τόσο απλές επεμβάσεις η P.R.K. και η Lasik ώστε να μην υπάρχουν επιπλοκές ;
Δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση που να είναι άμοιρη επιπλοκών. Έτσι τόσο η P.R.K. όσο και η Lasik μπορεί να έχουν επιπλοκές όπως αναφέρεται παραπάνω. Όμως σπάνια υπάρχουν επιπλοκές που μπορεί να ελαττώσουν την όραση μετεγχειρητικά.

4. Μπορεί να γίνει η επέμβαση με καταστολή της συνείδησης (αναισθησία) αν κάποιος έχει ευαισθησία στους οφθαλμούς ;
Προεγχειρητικά μπορεί να δοθεί αγχολυτικό χάπι. Είναι όμως σημαντικό να μπορεί ο ασθενής να παρακολουθεί τον φωτεινό στόχο που θα του οριστεί, αλλιώς το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. Σήμερα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται διαθέτουν σύστημα παρακολούθησης του οφθαλμού, είναι όμως καλύτερο να συμμετέχει και ο ασθενής.

5. Είναι επώδυνες οι επεμβάσεις ;
Καμία από τις επεμβάσεις δεν είναι επώδυνη. Η αναισθησία γίνεται με ενστάλαξη οφθαλμικών αναισθητικών σταγόνων και είναι πολύ αποτελεσματική. Μετά την Lasik υπάρχει μικρή ενόχληση. Στη P.R.K. χρησιμοποιούνται φακοί επαφής και οφθαλμικές σταγόνες τις πρώτες ημέρες μέχρι να επουλωθεί το επιθήλιο του κερατοειδούς.

6. Μπορούν οι επεμβάσεις να βελτιώσουν την οπτική οξύτητα ;
Με τις επεμβάσεις αυτές προσπαθούμε να πετύχουμε όραση χωρίς γυαλιά ίδια με την προεγχειρητική όραση. Αν προυπάρχει πάθηση που μειώνει την όραση μια διαθλαστική επέμβαση δεν θα βοηθήσει.

7. Μπορούν οι επεμβάσεις να βελτιώσουν την κοντινή όραση ;
Οι επεμβάσεις έχουν σκοπό την διόρθωση της μακρινής όρασης. Μετά την ηλικία των 40 ετών εμφανίζεται η πρεσβυωπία και θα χρειασθούν κοντινά γυαλιά. Ωστόσο μπορεί κάποιος να αφήσει λίγη μυωπία στον ένα οφθαλμό.

8. Τι συμβαίνει με αυτούς που έχουν υψηλές απαιτήσεις από την όραση τους ;
Αυτοί που οδηγούν νύχτα για επαγγελματικούς λόγους μπορεί να ενοχληθούν από μετεγχειρητικά προβλήματα, όπως τα φωτοστέφανα γύρω από τους προβολείς των άλλων αυτοκινήτων ή την μείωση της οπτικής οξύτητας στο ημίφως και μπορεί να είναι καλύτερη η χρήση γυαλιών.

9. Αν κάποιος έχει καταρράκτη μπορεί να υποβληθεί σε διαθλαστικές επεμβάσεις ;

Αν κάποιος έχει καταρράκτη που μειώνει και την όραση είναι σωστότερο να υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη και ένθεση φακού μια που εφαρμόζεται και για διαθλαστικούς λόγους.
10. Είναι σωστό κάποιος να επιλέγει την επέμβαση επειδή κάποιοι άλλοι την έχουν κάνει ;
Όποιος επιθυμεί να υποβληθεί σε επέμβαση πρέπει να σκεφτεί τους δικούς του λόγους για τους οποίους θέλει την επέμβαση και να αποφασίσει χωρίς πιέσεις από το περιβάλλον του.

2 σχόλια:

Rautopoulos Stauros είπε...

Iatrikes gnwseis mas boithaei olous etsi loipon apofasisame na dimosieusoume auto to arthro

Gounaris Giorgos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.