Η καθημερινη εφημεριδα της Τεχνολογιας

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην Ελλάδα


Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην Ελλάδα

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην ΕλλάδαΤο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην Ελλάδα


Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην Ελλάδα

Είναι πολύ πιο πετυχημένο, από αυτό που αρχικά φαντάζεται κάποιος, το όνομα «Προμηθέας Πυρφόρος» που δόθηκε στο πενταώροφο κτίριο των 600 τμ. της οδού Χαρίτων 31 στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο συνδυάζοντας μια σειρά από καινοτομίες αποτελεί το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο σε όλη την Ευρώπη. Διότι, όπως ο φιλεύσπλαχνος Τιτάνας τιμωρήθηκε από τους θεούς γιατί έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους, έτσι και το... ελληνικό κράτος έθεσε τα δικά του εμπόδια στην υλοποίηση του πρωτοποριακού αυτού έργου.

«Όπως συμβαίνει συνήθως, εφαρμόστηκε η... αρχή του παραλόγου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δρ Βασίλης Μπελεσιώτης, προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ηλιακών - Ενεργειακών Συστημάτων του «Δημόκριτου», ενός εκ των φορέων που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης (οι άλλοι ήταν το ΕΜΠ, το ΑΠΘ και η εταιρεία Sol Energy Hellas, η οποία στο εν λόγω κτίριο στεγάζει τα γραφεία της). Όπως εξηγεί, ενώ στόχος ήταν να αποδειχθεί ότι η ενεργειακή αυτονόμηση των κτιρίων αποτελεί ρεαλιστική προοπτική -άρα και η απεξάρτηση από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου- το ΥΠΕΧΩΔΕ υποχρέωσε την εταιρεία να προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος για φυσικό αέριο... «γιατί έτσι λέει ο ΓΟΚ»!

Τίποτα βέβαια δεν μπορεί να μειώσει την ικανοποίηση των επιστημόνων από την ολοκλήρωση ενός έργου που διήρκεσε τέσσερα χρόνια (ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο). Παρακάτω μπορείτε να δείτε μόνο κάποιες από τις τεχνολογίες που ενσωματώθηκαν στο κτίριο:

— τοποθέτηση επίπεδων ηλιακών συλλεκτών υψηλής απόδοσης, οι οποίοι παράγουν ζεστό νερό που χρησιμοποιείται για θέρμανση και δροσισμό (πρόκειται για διεθνή πατέντα),

- εποχική αποθήκευση θερμότητας σε μη μεταλλικές υπόγειες δεξαμενές, δηλαδή σε δεξαμενές σκυροδέματος με ειδική στεγάνωση και θερμομόνωση,

- ηλιακά υποβοηθούμενη αφύγρανση με στερεά υλικά (ειδική τεχνολογία που ανέπτυξε ο Δημόκριτος)

- αβαθής γεωθερμία, δηλαδή εκμετάλλευση της σταθερής θερμοκρασίας που υπάρχει στο υπέδαφος, χαμηλότερα των των 3 μ., και χρήση για θέρμανση και κλιματισμό.

«Το 95% των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου καλύπτονται από ηλιακή ενέργεια και γεωθερμία», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sol Energy κ. Ηλίας Νομικός. «Το εναπομείναν 5% καλύπτεται κατά 15% από φωτοβολταϊκά και το υπόλοιπο από τη ΔΕΗ». Όσο για το χρόνο απόσβεσης της επένδυσης, υπολογίζεται σε κάτω από 10 χρόνια.

Στην Ελλάδα του ήλιου, οι θερμικοί, ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούνται κατά 95% σε ηλιακούς θερμοσίφωνες. «Ακόμα κι έτσι, έχουμε εγκατεστημένα 3 εκατ. τμ. συλλεκτών, από τα οποία γίνεται εξοικονόμηση 2.000 MW ενέργειας, τα οποία με τη σειρά τους υποκαθιστούν δύο θερμοηλεκτρικούς σταθμούς μεγέθους Μεγαλόπολης!», λέει ο κ. Μπελεσιώτης. «Εξοικονομούνται ετησίως 265.000 τόνοι πετρελαίου και 800.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα! Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν υπήρχαν κίνητρα ή αν κυρίως το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έβαζε διάφορα εμπόδια». Για του λόγου το αληθές; Στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο υπάρχει πρόβλεψη μόνο για ηλιακούς θερμοσίφωνες και σε κάθε περίπτωση η εγκατάσταση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ύψος του δώματος. Αυτομάτως, ένα κεντρικό σύστημα όπως του «Προμηθέα» τίθεται... εκτός νόμου.

1 σχόλιο:

Gounaris Giorgos είπε...

Auto to spiti einai poli kalo sxetika me tin ejikonomeusi energias